Energie Investeringsaftrek (EIA)

Heeft u een bedrijf dat investeert in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot? Energiezuinig is? Of wilt u investeren in duurzame energie? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). U kunt dan 40% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dit verlaagt uw fiscale winst.

Voor wie?

De EIA is voor alle ondernemers die onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting vallen. Ook een overheidsorganisatie, stichting of vereniging kan gebruikmaken van de EIA, als zij vennootschapsbelasting betalen. De regeling is niet voor particulieren.

Budget

De regeling levert u gemiddeld 10% voordeel op. En bovendien heeft u de gebruikelijke afschrijving voor uw investering en een lagere energierekening. Voor 2024 is er een budget van € 259 miljoen.

Voorwaarden

Een van de belangrijkste voorwaarden van de EIA is dat uw investering voldoet aan de omschrijving onder één van de codes van de Energielijst.

Energielijst

Met onze online zoektool bekijkt u of uw investering op de Energielijst 2024 staat. Hiermee zoekt u snel op branche, uw milieudoel, techniek, bedrijfsmiddel, de code zelf of een ander trefwoord. Of raadpleeg onze brochure Energielijst 2024. Deze vindt u op de pagina van de online zoektool.

Aanvragen

U kunt voor de EIA 2 soorten kosten melden: de aanschafkosten en de voortbrengingskosten van uw investering. Hiervoor gelden verschillende indientermijnen. Zorg dat u uw aanvraag op tijd doet.

U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 2+ met machtiging RVO-diensten op niveau eH2+ nodig.

Op onze pagina over het aanvraagproces leest u meer over de indientermijnen. Ook vindt u er een stappenplan en een korte video met uitleg over hoe u de aanvraag doet. Bekijk het aanvraagproces.

Meer weten?