Energie Investeringsaftrek (EIA)

Wilt u als bedrijf, vereniging of stichting fiscaal voordeel behalen? Dat kan als u investeert in energiezuinige technieken en duurzame energie met de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). EIA levert u gemiddeld 13,5% voordeel op. Daarnaast zorgen energiezuinige investeringen ook voor een lagere energierekening.

Bekijk de infographic Hoe werkt EIA?

Fiscale Aftrek

Fiscale aftrek krijgt u voor duidelijk omschreven investeringen (specifiek) maar ook voor maatwerkinvesteringen (generiek) die een forse energiebesparing opleveren. U kunt 54,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dat kan bovenop uw gebruikelijke afschrijving. Deze investeringen staan omschreven als ‘bedrijfsmiddelen’ op de Energielijst.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om EIA aan te vragen voor een investering die u in 2019 heeft gedaan? Lees verder op deze pagina op Energielijst 2019.

Budget

Het budget voor 2019 is € 147 miljoen.

Voorwaarden

Als u de EIA wilt aanvragen moet u voldoen aan bepaalde voorwaarden. Een belangrijke voorwaarde is dat uw energiezuinige investering als ‘bedrijfsmiddel’ op de Energielijst staat. Bekijk de Voorwaarden

Energielijst

U kunt fiscale aftrek krijgen voor duidelijk omschreven investeringen. De omschrijving staat met een specifieke code op de Energielijst. Voor maatwerkinvesteringen die een forse energiebesparing opleveren kunt u ook aftrek krijgen. Ze staan niet op de Energielijst, maar moeten wel aan de besparingsnorm voldoen. Deze meldt u met een generieke code. Lees verder op Energielijst 2019

Aanvragen

  • Energie-investeringsaftrek (EIA) moet u binnen 3 maanden na het geven van de opdracht melden op mijnrvo.nl. Voor uw aanvraag heeft u eHerkenning (bedrijven) nodig.
  • Voorstellen voor de Energielijst 2020 kan u tot 1 september 2019 indienen.

In de praktijk

  • Andere ondernemers maken al succesvol gebruik van EIA. Lees hun ervaringen en tips in de praktijkverhalen.
  • In het EIA-jaarverslag vindt u cijfers over de EIA en meer praktijkverhalen van ondernemers.

Wet- en regelgeving