Importheffing Chinese zonnepanelen vanaf 6 juni gaat door

Jolanda Robben
Importheffing Chinese zonnepanelen

Heffing van 11,8% op Chinese zonnepanelen

BRUSSEL (ANP) – Chinese zonnepanelen zullen duurder worden in Europa. De Europese Commissie zal een tijdelijke invoerheffing opleggen om een einde te maken aan de uiterst goedkope, zwaar gesubsidieerde panelen. Europees commissaris Karel De Gucht heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Het dagelijks bestuur van de EU gaat een heffing opleggen van 11,8 procent. Dit tarief, dat vanaf donderdag ingaat, zal 2 maanden gaan gelden. Komt overleg met de Chinezen niet tot een oplossing, dan gaan daarna veel hogere tarieven gelden (van 47,6 procent), kondigt De Gucht aan. Hij benadrukt zich sterk te maken voor een vriendschappelijke oplossing met China.

Schadelijk voor werkgelegenheid

Volgens De Gucht is er duidelijk bewijs dat de goedkope Chinese zonnepanelen schadelijk zijn voor de Europese werkgelegenheid en voor de sector in zijn geheel. ,,Het kan de hele sector vernietigen als wij nu niet handelen.”

De prijs van zonnepanelen zou 88 procent hoger moeten liggen, stelt De Gucht. Of te wel: China dumpt deze producten op de Europese markt en daar moet de commissie tegen optreden. ,,Ik doe mijn werk”, motiveert hij. Van de kritiek van veel EU-landen heeft hij kennis genomen, zei de Europees commissaris op de persconferentie.

Handelsbelangen

De lidstaten wilden geen heffing om hun handelsbelangen met China niet op het spel te zetten. Bovendien vrezen de lidstaten dat Peking met tegenmaatregelen zal komen. ,,EU-beleid moet niet gedreven worden door angst voor repressaillles, maar door de regels”, meent De Gucht. Door de heffing in twee stadia op te delen, lijkt Brussel zich niettemin toch iets aan te trekken van de kritiek, ook uit Nederland.

De invoerheffingen gaan voorlopig gelden voor 6 maanden. Wil Brussel de heffingen daarna verlengen, dan hebben de EU-lidstaten zeggenschap.