Resultaten Tel de Zon bij KASSA

Jolanda Robben

Twee weken geleden deden we een oproep voor de meetweek Tel de Zon. 4500 consumenten met zonnepanelen hebben zich aangemeld. Uit de analyse van de gegevens door de Universiteit Utrecht blijkt dat zonnepanelen in Nederland steeds optimaler werken. Dat heeft te maken met de kwaliteit van de zonnepanelen. Ook bij de installateurs is steeds meer kennis, aldus de onderzoekers.

Onderzoek
Aan de deelnemers werd gevraagd om vóór en na de meetweek de meterstand (cumulatief geproduceerde kWh) van hun omvormer en monitoringssysteem door te geven. Wilfried van Sark doet voor de Universiteit Utrecht en Stichting Zonnestroom onderzoek naar zonne-energie. Samen met zijn medewerkers heeft hij de gegevens van de deelnemers geanalyseerd en naast de zonne-instraling van die week gekeken. Zodoende kan gekeken worden of zonnepaneelinstallaties optimaal functioneren.

Resultaten
Ruim 4500 zonnepaneelbezitters hebben hun gegevens doorgegeven. In totaal hebben de panelen 500.000 kWh energie opgeleverd in de meetweek. Dat is gemiddeld zo’n 115 kWh per deelnemer. Dat betekent dat veel deelnemers waarschijnlijk meer energie hebben opgewekt dan ze hebben verbruikt. De provincies langs de kust scoren het best, met Zeeland op één. De zonne-instraling is daar hoger waardoor de opbrengst zo’n 15 tot 20% hoger is dan in Limburg.

Performance
De onderzoekers hebben ook de gemiddelde performance van de zonnepanelen berekend: dat is zonne-instraling verrekend met de opbrengst. De panelen komen gemiddeld uit op een performance van 74%. Daaraan ziet Van Sark dat de Nederlandse panelen steeds beter presteren. Dat komt omdat de panelen van steeds betere kwaliteit zijn en de installateurs de panelen steeds meer kennis hebben om ze goed te installeren.

Ontwikkeling
Zonne-energie maakt een stormachtige ontwikkeling door. Het afgelopen jaar is het aantal zonnepanelen op Nederlandse daken verdubbeld. Op ruim 160.000 daken liggen zonnepanelen. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren flink omlaag gegaan waardoor het voor consumenten veel goedkoper is om met zonnepanelen op het dak energie op te wekken dan om stroom van het net te kopen.

Wil je meer informatie over zonnepanelen, kijk dan op de site van Milieu Centraal.

De link naar het filmpje van KASSA:  http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/zonnepanelen-halen-steeds-meer-uit-de-zon/speel/1/