Zonnepanelen

De belangrijkste onderverdeling in zonnepanelen is in MonoSol, PolySol en glas-glas zonnepanelen. Wat zijn de verschillen?

Een monokristallijne zonnecel wordt vervaardigd uit een cylindrische siliciumkristal. Deze methode om rond een “seed” een heel siliciumkristal te laten groeien, wordt het Czochralski-proces genoemd. Monokristallijne zonnecellen hebben het hoogste celrendement.

monocrystalline-cell

Een polykristallijne zonnecel wordt vervaardigd uit een kubusvormige siliciumblok. Dit proces is goedkoper maar de zonnecellen hebben meestal een lager celrendement.

polycrystalline-cell

De omvormer is het hart van elke PV installatie. Dit toestel zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom zodat je de energie in huis kan gebruiken. Het overschot aan stroom wordt aan het elekctriciteitsnet afgegeven. Tijdens de omzetting is het zeer belangrijk dat er zo weinig mogelijk energie verloren gaat. Het rendement van een omvormer is dus van essentieel belang. Wij werken daarom hoofdzakelijk met SMA-omvormers; SMA is de marktleider in de wereld op het gebied van omvormers en Solar Edge-omvormers.

De terugleveringsmeter noteert hoeveel kWh uw installatie produceert en hoeveel stroom u aan het net levert. Uw elektriciteitsmeter loopt dus achteruit wanneer u meer produceert dan u verbruikt! Indien u nog geen geschikte meter heeft, kan deze via Robben Groene Energie gratis worden vervangen.